Sjukresor kors och tvärs

Patienter som åker sjukresor kan få åka fram och tillbaka samma sträcka flera gånger - innan de får komma hem. Det visar upplandsnytts fortsatta granskning av sjukresorna i länet.

Alf Johansson har jobbat som taxichaufför i 43 år - han har haft flera körningar samma vecka, där han tvingats vända mitt på vägen när patienten kommit halvvägs hem.

- En mil utanför stan så fick jag kontraorder och fick vända tillbaks till akademiska men då hade vi redan hunnit halvvägs till Alunda, säger Alf Johansson.

Som vi berättade imorse kan sjukresorna ta längre tid än vad landstingets regler tillåter - trots att resorna kan få ta dubbelt så lång tid som att åka raka vägen.

Men att samåka - som är ett krav vid sjukresor - kan även innebära andra problem. Patienter som måste sitta i framsätet har fått halvligga där bak - trots att man har intyg på att man bara kan sitta fram av medicinska skäl.

Så var det för Gunborg Pettersson i Uppsala, som har dåliga knän. Hon kan inte sitta med benen böjda i 90 grader någon längre tid - men när hon skulle åka var det upptaget därfram.

- Så jag fick krypa in i baksätet och sitta med ryggen mot vänster sida i bilen med benen på sätet. Om man har ett visst handikapp så ska man inte behöva skyfflas omkring i stan hur som helst, säger Gunborg Pettersson.

kontakta reportern:

anncharlotte.carlsson@sr.se