Miljonskulder för politiker

Över sex miljoner kronor, så mycket är dom politiker som kandiderar till riksdags, landstings och kommunval i Uppsala län totalt skyldiga staten och andra. Det visar Upplandsnytts fortsatta granskning.
Som vi berättade i morse är det Sveriges pensionärers intresseparti som har den största andelen politiker med skulder hos kronofogden. Men på miljöpartiets lista i Älvkarleby finns också förhållandevis många. En av dem är Roger Skärberg, som står högst på listan. - Det kan omöjligt vara så att man blir diskvalificerad som politiker bara för att mann har en skuld, säger Skärberg till Upplandsnytt. Av alla svenskar är det ungefär sex procent som har en skuld registrerad hos kronofogden just nu. Av alla drygt 1300 politiker som kandiderar på riksdags-, landstings- eller kommunlistorna i Uppsala län är siffran tre procent. Färre av politikerna har alltså skulder. Den politiker som har störst skuld hos kronofogden är skyldig främst olika företag drygt en miljon kronor. Det parti där störst andel politiker hade skulder hos kronofogden vid Upplandsnytts granskning var, som vi berättade i morse, Sveriges Pensionärers Intresseparti, där nära var femte kandidat hade skulder. SPI ska ha ett krismöte i kväll och partiets sekreterare i Uppsala kommun Sven Eklund säger att personerna med stora skulder antagligen inte hade hamnat på listorna om partiet hade vetat om det. Om man ser till de etablerade partierna är det betydligt färre som har skulder än i SPI, men alla de partierna har någon som är registrerad hos kronofogden. Mest där sticker miljöpartiets lista i Älvkarleby ut. Vid granskningen hade tre av tio kandidater där skulder hos kronofogden. Roger Skärberg som står högst på listan är har 58 000 kronor i skatte- och studieskulder som skulle betalats. Nu betalar han av på skulderna och tycker därför inte att de ska spela någon roll - han ser heller inget problem med att någon som har svårt att sköta sin egen ekonomi är med och sköter den offentliga. - När man sköter en offentlig ekonomi är man ju inte ensam. - Hur förklarar du för väljarna att du har skulder till staten? - Det måste ju vara upp till väljarna att se till vilket program vi har, inte så mycket till vem personen är, anser Roger Skärberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".