Inga kontroller av politikers skulder

Inga av de större partierna i Uppsala län gör formella kontroller av sina politiker för att se om de till exempel är fällda för brott eller struntar i att betala skatt innan de sätter upp dem på partilistorna inför valet.
-Vi plockar ju inte in folk direkt från gatan rakt in i politiska uppdrag, och då hinner vi lära känna dem och kan nog göra en rätt bra bedömning, säger Bertil Kinnunen, som är ombudsman för socialdemokraterna i Uppsala och hittills inte tyckt att partiet behövt göra några formella kontroller av sina kandidater till olika val. Vid årets val till kommun- landstings- eller riksdagsval i Uppsala län är det tre procent av kandidaterna som har en skuld registrerad hos Kronofogden. Sammanlagt är de skyldiga stat och andra över sex miljoner kronor. Det visar en granskning som Uppladnsytt gjort och som vi berättade om igår. Inga kontroller Alla etablerade partier är överens om att det finns en gräns för vad en politiker kan göra och samtidigt kandidera i ett val, men ändå är det inget av dem som själv gör några formella kontroller av kandidaterna för att se om de finns i till exempel kronofogdens eller tingsrättens register. De flesta frågar inte ens sina kandidater. De litar i stället på att de känner sina medlemmar och på att eventuella oegentligheter skulle komma upp när man diskuterar nomineringarna inom partiet. Partiernas inställning får kritik från Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap i Göteborg, som tycker att partierna borde kontrollera sådant här själva och vara öppna med vad som kommer fram. - Jag kan faktiskt inte riktigt förstå varför man inte från partierna frågar om det här i förväg, säger han. Kristdemokraterna i Uppsala och Centerpartiet låter alla kandidater skriva på ett papper om att de ska berätta om de finns hos till exempel Kronofogden, eller är dömda för brott. Kristdemokraten Ola Leife tror att ett sånt papper har effekt även om de inte vet om kandidaterna ljuger. Moderaterna hör idag till de partier som inte frågar sina kandidater om lik i garderoben, men ordföranden för Uppsalamoderaterna Cecilia Forss säger att de kanske gör det till nästa val: - Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att vi skulle göra det för jag har ju ibland funderat över om vi verkligen har gjort tillräckligt, säger Cecilia Forss.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".