Granathot på flygplan gav fängelse

Tio månaders fängelse och böter blev domen för den 36-årige man från Uppsala som hotade att spränga ett SAS-plan med en handgranat när fallet idag avgjordes i Svea Hovrätt.
Klockan var strax efter halv nio den 11 juni för två år sedan på SAS-flyget mellan London och Arlanda. En av passagerarna hade redan när han steg ombord varit uppenbart påverkad av alkohol och han fortsatte att beställa mer att dricka under resans gång. Vid den här tidpunkten blev han nekad den whisky han beställde. 36-åringen blev då rasande och sa till flygvärdinnan att han skulle spränga en handgranat ombord på planet om dom fortsatte att neka honom något överhuvudtaget. Han sa även att han inte längre brydde sig om ifall han levde eller dog. Ombord på flyget fanns 114 passagerare. Flygvärdinnan tog hotet på allvar och blev mycket rädd. Hon kontaktade flygkaptenen som bestämde att mannen skulle få det han begärde under resten av resan. 36-åringen lugnade ner sig, och togs om hand av Arlandapolisen så snart han steg av planet. Flygrädsla bakom hotet Mannen själv hävdar att han aldrig hotat att spränga planet utan att han var upprörd eftersom han inte fick något att döva sin flygrädsla med. Men Svea Hovrätt går nu på domen som gavs i Sollentuna Tingsrätt som är på tio månaders fängelse och 20 000 kr i böter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".