Slarviga politiker kan gynna partierna

Det kan vara bra för ett parti att ha några kandidater med på vallistorna som har skulder hos kronofogden, eller andra problem. Det säger Sverker Gustavsson, prefekt vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, efter Upplandsnytts granskning av de uppländska kandidaterna.
Upplandsnytts granskning av alla som kandiderar till riksdags-, landstings-, eller kommunalval i Uppsala län visade att tre procent av politikerna hade skulder registrerade hos kronofogden. Alla de etablerade partierna hade någon kandidat med en skuld hos kronofogden, och enligt statsvetaren Sverker Gustavsson, behöver partierna alltså inte alls förlora på att ha några sådana kandidater med på sina listor. Han menar att väljarna ofta är kluvna, dels vill man att politkerna ska föregå med gott exempel, men dels är det lättare att identifiera sig med kandidater med mänskliga brister. Men det får inte vara för mågna kandidater som har för stora problem. - Det får ju inte handla om ren brottslighet, men om man glömmer att betala en räkning eller om man får nån parkeringsbot, så känner man igen sig i det och då tolereras det. Sveriges Pensionärers Intresseparti, som i år var det parti som hade störst andel kandidater i länet med skulder hos kronofogden, nära 20 procent, vill trots Sverker Gustavssons teori, inte ha några kandidater alls hon kronofogden nästa val. I Uppsala kommer de som vill bli kandidater att få skriva på att de lovar att de inte har trasslig ekonomi, säger ordföranden Roland Larsson. - Ska vi företräda landets pansionärer så måste vi ha rent mjöl i påsen själva, säger Roland Larsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista