Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Platsbrist äventyrar patientsäkerhet

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 07.54

Ett 20-tal läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala slår nu larm om bristen på vårdplatser för akutpatienter. Man tvingas placera patienter på avdelningar där de inte borde vara, varhelst det finns en ledig sängplats. Det medför stora risker för patienternas hälsa.

Patienter som blir akut sjuka och till exempel kommer in med hjärtsvikt, infektioner, eller andnöd och behöver stanna kvar för observation ska egentligen ha en plats på en medicinavdelning. Där finns rätt kompetens för att ta hand om dem på ett bra sätt. Men bristen på sådana vårdplatser gör att akutläkarna tvingas leta över hela sjukhuset efter tomma sängplatser.

Ofta innebär det att patienterna hamnar på helt fel ställe. Manliga patienter kan få ligga på kvinnokliniken och gamla på barnavdelning.

- Vi lade en patient med misstänkt allvarlig infektion på en ögonavdelning, och där tog man inte temperaturen på patienterna, för det ingick inte i deras rutiner, berättar överläkaren Bengt Wahlström. Man mätte inte blodtryck, man mätte inte puls, vilket är basala rutiner på en medicinavdelning.

Det här är inte bara ett hot mot patienternas säkerhet. Arbetsmiljön för läkarna blir också usel eftersom den ansvariga läkaren vid ronden måste ta en stor del av sin arbetstid åt att fara runt och leta upp patienter som är spridda på olika avdelningar på sjukhusområdet.

Nu anser läkarna att det får vara nog; i ett skarpt formulerat protestbrev till sjukhusledningen skriver ett 20-tal akutläkare i chefsbefattning att situationen är ohållbar. De felplacerade patienterna är ett stort medicinskt, humanitärt och arbetsmiljömässigt problem, skriver man.

Enligt sjukhusledningen beror vårdplatsbristen framför allt på att Uppsala kommun inte klarar av att ta hand om de äldre patienter som är färdigbehandlade. De kan därför bli liggande kvar i flera veckor på Akademiska sjukhuset i flera veckor. De tar då i onödan upp vårdplatser på sjukhuset, och andra patienter drabbas av att bli så kallade utlokaliserade patienter. Per Elovsson, som är divisionschef på akuten, säger att man har stött på Uppsala kommun för att de ska ta sitt ansvar.

- Vi har gjort allt vad vi kan göra. Vi kommer inte längre...


Kontakta reportern:
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".