Utan A-kassa efter fyra månaders väntan

Holger Heldmark från Funbo utanför Uppsala blev av med jobbet i januari i år men har fortfarande inte fått någon arbetslöshetsersättning. I över fyra månader har han fått leva på sparade pengar. Den långa ovissa väntan har inneburit stora problem för honom.
Allt började i samband med att holger sjukskrev sig bara någon vecka innan hans arbetsgivare Rimi gick i konkurs. Trots att han snart anmält sig som arbetssökande så dröjde det månader innan A-kassan hörde av sig och innan facket gjorde något. - Det är katastrofalt. Som tur är så har jag en släkting som jag kunnat låna pengar av till fasta utgifter. Sen är man bara glad att man inte har barn som man måste betala underhåll för, säger Holger Heldmark till Upplandsnytt. Eva Enström på Handels i Uppsala har handlagt Holger Heldmarks ärende. Hon säger att det varit oklart att det varit a-kassan som från början varit problemet för Holger och att samarbetet mellan facket och A-kassan har brustit. - Vi ska hjälpa Holger, det är vår skyldightet. I det här fallet så skulle fått indikation från A-kassan om det har varit problem, men det har vi inte fått, säger Eva Enström. Handelsanställdas Arbetslöshetskassa i Stockholm säger att de har omorganiserat under vintern och våren och att det lett till förseningar. Nu efter fyra månaders väntan har holger äntligen fått besked att han beviljats a-kassa. Men fyra månaders väntan är oacceptabelt, anser både facket och A-kassan. Holger själv tycker att de borde varit mer uppmärksamma så att de kunnat hjälpa honom tidigare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".