Fler våldtäktsfall klaras upp vid snabb polisanmälan visar undersökning

Att snabbt polisanmäla är väldigt viktigt för att en våldtäkt ska klaras upp. En undersökning som Rikskvinnocentrum, RKC, i Uppsala låtit göra tillsammans med åklagare visar att det finns ett starkt samband mellan en snabb anmälan och fällande dom.

Kammaråklgare Ingrid Isgren säger att ord står mot ord i våldtäktsmål och då blir det avgörande att tidigt kunna säkra spår:

-  Det är viktigt att ta prover som till exempel på mannens sperma just för att få annan bevisning än bara mannens och kvinnans ord, säger hon.

Ingrid Isgren är familjevåldsspecialist och har granskat 33 polisanmälda våldtäkter under 2004. Anmälningarna var från början 53, men 20 avskrevs för att kvinnan inte höll fast vid sin berättelse eller för att händelsen inte klassades som våldtäkt.

Av de 33 återstående anmälningarna ledde åtta till åtal och fällande dom. För att läkare och polis ska kunna samla in bevis ska våldtäkten anmälas inom ett dygn, säger Ingrid Isgren. I Uppsala har man också möjlighet att få skador dokumenterade innan en polisanmälan görs:

- Jag vill verkligen poängtera att man som kvinna, om man känner sig osäker på om man vill polisanmäla, att man i varje fall går till Rikskvinnocentrum eller en vårdinrättning för att få prover tagna, säger Ingrid Isgren.

De granskade anmälningarna visar också att det är mycket ovanligt med överfallsvåldtäkter av en okänd man. En våldtäkt sker oftast i hemmet av en man som kvinnan känner eller i allafall har haft kontakt med innan. Bland de anmälningar som Ingrid Isgren studerat är det få inblandade som inte är svenska medborgare:

- Man skulle naturligtvis gärna tro att de här kvinnorna inte blir våldtagna men det tror vi inte, det kan bero på rädsla eller att kvinnorna inte vet om att de kan anmäla, vi behöver veta mer om det här, säger Ingrid Isgren.

kontakta reportern

cecilia.ohlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".