Dagis i Årstaparken trots protester

Många som bor intill Årstaparken i Uppsala känner sig ännu en gång överkörda av Uppsala kommun. I går beslutade byggnadsnämnden att det ska bli en förskola på den omstridda platsen.

- Vi är överkörda från början av kommunen. Vi vill ju att barn ska ha bra lekplatser och dagisplatser. Men vi kommer ju ha buller från de här gårdarna. Det är ju alltså två meter från ett sovrum.

Det nya dagiset som nu återigen fått bygglov för att uppföras i Årstaparken har varit en omstridd fråga.  Mycket på grund av att den ska anläggas i park, nära befintliga bostadshus. Men också för att kommunen inte tillräckligt informerat de boende om kommunens byggplaner. Tanken är att dagiset ska vara en tillfällig lösning på fem år och efter det ska marken återställas till en park. Enligt stadsbyggnadsdirektören Anders Erixon har bristen på dagisplatser i Uppsala forcerat fram den ovanligt radikala lösningen.

- Här är det tänkt att parkändamålet ligger kvar. Det är en tillfällighet. Jag skulle vilja uppmana de närboende att ha överseende och vara med och bidra i det skeende och den samhällsutveckling som Uppsala befinner sig i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".