Löparslinga.

Radioaktiv aska i Storvretas motionsspår

Med hjälp av aska från torv vill Storvreta IK bygga nya löparslingor, men förslaget har överklagats och boende i området är kritiska till materialet, som de säger innehåller farliga ämnen.

- Den aska som man tänker lägga här är radioaktiv, det är både uran och annat i den där, säger Sten Jonsson från Naturskyddsföreningen.

Sten Jonsson, som även är folkpartistisk ledamot i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Uppsala, föreslår bland annat att man skulle kunna använda schaktmassor från byggen istället.

Han är alltså kritisk till förslaget att aska från torv ska användas för att stadga upp motionsspår runt Storvretas idrottsanläggning, precis i närheten av där han bor. Nuförtiden är det vanligt att man använder aska i vägbyggen men Sten Jonsson vill hellre att askan deponeras där man har kontroll över den.

Beslutet att bygga de nya motionsspåren har överklagas och nu kommer länsstyrelsen att titta på frågan. På Miljökontoret i Uppsala bedömer man riskerna som obefintliga och menar att de farliga värderna i askan ligger långt under det som Statens Strålskyddsinstitut föreskriver. Det ser dock inte Sten Jonsson som någon garanti.

- Det finns inte någon gräns där man kan säga att det slutar bli farligt, utan det blir bara mindre och mindre farligt, säger Sten Jonsson.

Kontakta reportern
oskar.kollberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".