Tidigare hot bakom morddrama

I det morddrama igår där en kvinna knivskars till döds av en man på BMC i Uppsala, så har polisen nu funnit den pistol som mannen hotade personalen med. Mannen tog även livet av sig själv i samband med mordet.
Polisen har också fastställd identiteten på mannen och kvinnan och vet nu att det inte är första gången som mannen har hotat henne. - Det fanns en relation mellan mannen och kvinnan och det har framkommit uppgifter om hot mot kvinnan från mannen men det är hot som inte har polisanmälts, säger Christer Nordström, informationsansvarig hos uppsalapolisen. Igår klockan 16.48 fick polisen larmet från BMC, biomedicinskt centrum. En man i trettioårsåldern hade då hotat personalen med en pistol. Men när polisen kom till platsen fann de mannen och en kvinna i femtioårsåldern, båda svårt knivskurna. Enligt polisen gick det troligtvis till så att mannen först knivskurit kvinnan till döds och därefter sig själv. Kvinnan var död när polisen anlände till platsen och mannen visade svaga livstecken när polisen fann dem, men avled senare. Den mördade kvinnan har små barn. Hon är inte släkt med mannen som mördade henne, men känner honom sedan tidigare. Kvinnan har bott i Sverige i flera år medan mannen kom till landet för några månader sedan för att söka asyl. Mannen har ingen relation till BMC medans kvinnan arbetade där som forskare. Polisen vet för närvarande inte varför mannen med en sådan drivkraft bestämde sig för att mörda kvinnan. - Vi vet bara att han kom till Sverige för ett antal månader sedan för att söka asyl, säger Christer Nordström. Flera personer som jobbar på platsen blev vittne till händelsen och chockades kraftigt. En man som försökte ingripa skadades lindrigt. På Uppsala universitet är stämningen bland personal och ledning förstås tryckt. - Det är förskräckligt och nästan ofattbart att något sådant här kan hända. Men vi kan inte låsa in oss som om det här vore Fort Knox. Den här typen av händelser kan vi inte skydda oss mot, säger Pelle Öhlund, universitetets säkerhetschef.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista