Ingen ny skatelokal trots löften

Trots många löften från kommunen om att en ny skateboard- och bmxlokal skulle stå klar i vinter saknar Uppsalas skejtare fortfarande tak över huvudet.

Efter att den gamla skateboardhallen revs förra året växer nu frustrationen bland sportutövarna eftersom inget ännu har hänt. En som hoppades på en lokal är David Öst som nu åker till Örebro för att utöva sin sport.
- Det är synd att man ska behöva åka så långt för att kunna utöva sitt intresse, säger han.

Det uppskattas vara över 1 000 ungdomar i Uppsala som behöver en skateboardlokal för att kunna utöva sin sport. Orkan Cetinkaya som organiserat många av Uppsalas skateboardåkare vädjar nu till att ansvariga inom kommunen att anstränga sig mer än man gjort hittills.
- Vi vill liksom inte höra att det är på gång, att vi ska få ett kontrakt. Vi vill ha en lokal och bara börja bygga, säger han.

Sten Larsson på Uppsala kommuns fritidskontor säger att lokalfrågan har varit nära att lösas men att lokalerna då inte passat kommunens egna behov.

Efter att skateboardåkarna blev av med en tillfällig lokal förra sommaren blev behovet av en ny lokal brådskande. Många ville hålla liv i det engagemang som fötts bland skateboardåkare och bmx-cyklister i Uppsala. Enligt Orkan finns det nu flera som lämnar Uppsala för mer skateboardvänliga städer, samtidigt dras ungdomar till mindre hälsosamma miljöer som t ex parkeringsgarage.

Kontakta reportern
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".