Äldreboende anmält för vanvård

Äldreboendet Örnen i Uppsala har anmälts till socialstyrelsen för vanvård. Bakom anmälan, som är anonym, uppges stå tre personer som arbetat på Örnen. Anmälarna hävdar bland annat att vårdtagare som larmat inte fått hjälp därför att personalen på arbetspasset gått hem i förtid eller lagt sig att sova.

Örnen ligger på Kungsängsgatan i centrala Uppsala och har plats för nästan 60 gamla, bland andra dementa. Nu har alltså verksamheten anmälts till socialstyrelsen.

Enligt anmälan ska två före detta anställda och en person som jobbar kvar som timanställd vara de som gjort anmälan. Där hävdas att det hänt att personal gått av sitt pass i förtid och att det under 50 minuter inte funnits någon som tagit emot larm från vårdtagarna. Vissa gånger ska en anställd ha bäddat ner sig på natten och lagt sig att sova i en soffa och inte hört några larm. Samma anställd ska ha tagit sin pojkvän med upp på avdelningen och han ska ha hjälpt till med blöjbyten. Det ska enligt anmälan också ofta ligga avföring på golvet på toaletterna. I anmälan tas även upp ett dödsfall som inträffade för några år sedan till följd av en felmedicinering.

- Det känns tråkigt, eftersom jag vet att jag har personal som gör ett fantastiskt arbete, och vi har boende som i stort sett är nöjda, säger Lars-Eric Marklund som varit chef för Örnen sen 2004.

Lars-Eric Marklund påpekar att det dödsfall som inträffade pga felmedicinering skedde för flera år sen och säger att medicineringen i dag fungerar mycket bra. Att det skulle ligga avföring på en massa ställen på golven tillbakavisar han, men vissa enstaka tillbud inträffar. Regler för hur anhöriga till anställda får vistas på Örnen har införts. Att personal lagt sig att sova på arbetstid är en nyhet för Lars-Eric Marklund.

- Jag har inte vetskap om det. Jag måste titta över och se vad som ligger bakom det här.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".