Svenska Kyrkans nye ärkebiskop Anders Wejryd

Wejryd blir ny ärkebiskop

Anders Wejryd blir ny ärkebiskop efter KG Hammar. Det blev klart efter omröstningen vid lunchtid i dag.
Med tårta och grattisrop fick Anders Wejryd beskedet att han vunnit omröstningen.

- Nu börjar jag vänja mig vid tanken. Nu vet jag vad som gäller och det är ju i så fall mycket jag måste lämna här i Växjö stift som varit fantastiskt.

Anders Wejryd är 58 år gammal och är sedan 11 år tillbaka biskop i Växjö sift. Han har tidigare sagt att han som ärkebiskop vill prioritera det sociala och diakonala arbetet.

Vad är det första du vill säga till alla som är anställda och medlemmar i Svenska kyrkan?

- Var glad och stolt över att få vara i en kyrka som både lever i nutiden och har djupa historiska erfarenheter av hur det är att vara människa.

Anders Wejryd fick 176 röster mot konkurrenten från Uppsala, Ragnar Persenius, som fick nöja sig med 127. Formellt ska Uppsala stiftsstyrelse fastställa valresultatet och kyrkostyrelsen sedan bekräfta valet, men i praktiken är det nu klart att Anders Wejryd blir den som leder Svenska kyrkan de närmaste åren.

Han är historisk i den meningen att han är den förste ärkebiskop som utses av kyrkan själv, innan kyrkan separerade från staten var det regeringen som utsåg alla biskopar. Valet av Wejryd väntas innebära att kursen för Svenska kyrkan i stort sett blir densamma som under KG Hammars ledning. Wejryd står precis som Hammar för en liberal profil och har t ex mycket uttalat tagit ställning för kvinnliga präster. Wejryd som person har dock uppfattats som kanske lite mindre polemisk än Hammar. Anders Wejryd tillträder den 1 september och dan efter, lördag 2 september, äger mottagningsgudstjänsten rum i Uppsala domkyrka.

Hans motkandidat från Uppsala, Ragnar Persenius, tycktes i dag ta valnederlaget med gott humör.

- Det var ett väntat resultat så jag önskar Anders Wejryd lycka till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".