Äldreomsorgen ska konkurrensutsättas. FOTO: Pressens bild arkiv.

Äldreomsorg privatiseras

I dag börjar den stora omvandlingen av Uppsalas äldreomsorg att genomföras i praktiken. Från och med nu på morgonen tar privatägda Förenade Care över äldreomsorgen i Björklinge-, Bälinge- och Hagundaområdet.

Detta är den första i en rad av privatiseringar som kan bli resultatet av den konkurrensutsättning av Uppsalas äldreomsorg som sker succesivt fram till 2009.

En liten tjuvstart skedde redan för några veckor sedan, då Dalbyhemmet efter sin ombyggnad gick över till Förenade Care, och de anställda där tycker sig se en del skillnader mot förr.

- Det är lite mer uppskärpt. Det är lite mer koll än vad det var förut, säger Pia Duberg.

- Vi har mer personal än vad vi hade förut. Vi har ocksåen chef som kan ställa upp för oss, både på helger och på vardagar, säger Britt-Marie Drakenas.

Dalbyhemmet togs över av Förenade Care i februari, men i dag är alltså den dag då resten av Björklinge/Bälinge/Hagundadistriktet tas över. Personalen i området har i de allra flesta fall valt att stanna kvar på sina arbetsplatser och därmed gå över till den nya arbetsgivaren. Av cirka 160 anställda i området så är det bara runt 20 som valt att gå över till annat jobb inom kommunen.

Nu under morgonen sker övertagandet på äldreboendena Björklingegården, Lundgården och Hagundagården. På alla platserna kommer både en representant för Uppsala kommun och för Förenade care att finnas närvarande, och redan i dag kommer det att offentliggöras vem som vunnit upphandlingen över nästa område, Uppsalas innerstad.

På tur därefter står västra Uppsala, där bl a Eriksberg och Kåbo ingår, med beräknat övertagande nästa vår, därefter följer nordvästra Uppsala med bl a Luthagen och Rickomberga - och sen område efter område fram till hösten 2009 då i stort sett hela Uppsalas äldreomsorg ska vara konkurrensutsatt.

Men från kommunens sida har man börjat fundera på att dela upp områdena i mindre delområden, så att fler aktörer ska ha chansen att konkurrera, t ex personalkooperativ.

På Dalbyhemmet så är erfarenheterna alltså än så länge goda. Lena Dyverfeldt, som är uppstartsansvarig på Förenade Care, säger att Dalbyhemmet har fler anställda nu än när hemmet drevs i kommunens regi.

- Det är ju en organisationsfråga. Och det viktigaste är ju att detfinns ett bra ledarska. Då känner sig personalen trygg, säger Lena Dyverfeldt.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".