Kvinnokliniken kritiseras efter barns död

Socialstyrelsen riktar allvarlig kritik mot Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Kliniken underlät att övervaka en kvinna som kommit in med komplikationer tidigt i graviditeten.

Personalen beskriver att det var mycket att göra den där kvällen och natten. Anna Johansson, som var i 25:e veckan, hade kommit in från Västerås lasarett för att få specialistvård. Sent en kväll märkte hon att värkarna satte igång. Men trots löften blev hon inte överflyttad till förlossningsavdelningen för övervakning - utan låg kvar på en vanlig avdelning. Så här berättade hon själv i höstas om det som hände den natten.

- Jag fattar inte vad det var som skulle avvaktas, när jag hade blivit informerad om att så fort det händer något så ska Hampus plockas ut på två röda. Jag lämnades ensam långa stunder och jag fick ligga själv med ljudet av hans hjärta som kämpade. Det tog tre och en halvtimme innan de plockade ut honom. Då anser jag att det är något som brustit både i organisationen och hos personal.

Vetenskapliga rådet säger i sitt yttrande att läkaren inte handlat tillräckligt snabbt och att allvaret i situationen borde stått klart för personalen mycket tidigare. - Det går inte utesluta utan det kan ha orsakat pojkens död, anser socialstyrelsens vetenskapliga råd.

Pojken överlevde drygt ett dygn efter förlossningen, berättar mamman Anna Johansson.

- De misstänkte att han hade för mycket mjölksyra i kroppen. Att det hände något där innan de plockade ut honom. Att det var 10 minuter eller en kvart som var för lång.

Även om arbetsbelastningen var hög, så får det inte påverka patienternas säkerhet skriver socialstyrelsen, som nu kräver svar från Akademiska sjukhuset

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".