Ändrade rutiner efter dödsfall

Kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har anställt fler personer nattetid vid riskavdelningen - efter att ett barn förra året dog efter en förlossning. Som vi berättade imorse riktar Socialstyrelsen kritik mot kliniken efter att ha granskat dödsfallet.

Rutinerna diskuteras ständigt för att hålla säkerheten hög, säger Gunilla Hallberg som är chef för förlossningsvården på kvinnokliniken:

- Det finns ingen verksamhet som inte kan bli bättre och man måste ständigt påtala, diskutera och föra upp det här på agendan och det gör vi och det har skett efter den här händelsen, säger Gunilla Hallberg.

Efter dödsfallet har kliniken ökat bemanningen - och det ska nu alltid vara två barnmorskor varje natt på riskavdelningen. Men det var inte bristande rutiner som låg bakom dödsfallet, enligt Gunilla Hallberg.

Det fanns en fungerande organisation och rutiner för när en patient ska byta säkerhetsnivå, och flyttas från riskavdelningen till förlossningen eller intensiven.

- Det vi talar om här är svåra medicinska bedömningar som trots alla dom här åtgärderna inte alltid är så lätta att göra på rätt sätt, säger Gunilla Hallberg. 

kontakta reportern

anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".