Få kvinnliga chefer på kvinnodominerad arbetsplats

Sjukvården är ju en stor kvinnoarbetsplats, men cheferna är ändå män. I Uppsala län är det knappt fyra av tio chefer inom vård och omsorg som är kvinnor (38%), och det är något lägre än riksgenomsnittet.
Statistik som tidningen Landstingsvärlden tagit fram för förra året visar på en stor manlig dominans bland cheferna. Det är särskilt tydligt på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Bland de högsta cheferna för vården vid Akademiska sjukhuset, centrumcheferna, finns idag bara en kvinna; de andra tio är män. Situationen är inte särskilt mycket bättre bland klinikcheferna. Av 39 är bara åtta kvinnor. För att nå målet att hälften av cheferna ska vara kvinnor bygger man nu kvinnliga nätverk och inför mentorer till nyblivna chefer. De närmaste åren kommer Akademiska sjukhuset också att bedriva ett EU-projekt tillsammans med försvaret och polisen för att få fler kvinnliga chefer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".