Nyutbildade lärare begär höga löner

Än så länge råder ingen akut brist på lärare inför hösten i Uppsala län. Därför är det svårt för de nyutexaminerade lärarna att få ut den lön de begär. De höga lönekraven bekymrar ändå arbetsgivarna.
Lönekraven kan ställa till bekymmer för skolornas ekonomi, anser Per Pettersson, som är barn- och ungdomschef i Björklinge/Bälinge kommundel i Uppsala. - Det blir också bekymmer med de lärare som varit igång några år, för de kommer att hamna i bakvattnet. Inom Uppsala kommun har man försökt lägga sig på en gemensam nivå för vad som är en rimlig ingångslön för nyutexaminerade lärare. Detta också av hänsyn mot dom lärare som arbetat i flera år. Det finns fortfarande många vakanta lärartjänster inför hösten men också en hel del sökande. Per Petterson menar att än är bristen på lärare inte så pass akut att han som arbetsgivare behöver gå med på vilka löner som helst. Inom ett par år kommer dock antalet pensionsavgångar att vara betydligt fler än antalet nyutexaminerade lärare. Då kommer situationen att se annorlunda ut. Lars Hedin, som är mitt uppe i sin lärarutbildning vid Institutionen för lärarutbildning i Uppsala, tror att när han går ut om två år kommer arbetsgivarna att vara tvungna att gå med på de nya lärarnas krav. - Det kommer ju att bli lärarbrist, helt enkelt. Man kan nog förhandla ganska mycket själv, vad jag förstår, när man söker jobb. Man skulle väl ha mellan 20 och 25 tusen kanske - det är mycket möjligt. Från fackligt håll uppmuntrar man också de nya lärarna att begära så hög lön som det bara går. - Det är den bästa garantin för att de övriga ska få upp sina löner också, säger Anders Eklund på Lärarförbundet i Uppsala.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".