Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tar vattenkritik med ro

Trots den hårda kritik som riktats mot Uppsalas trafikplan när det gäller vattenförsörjningen känner den ansvariga chefen ingen oro

Lennart Kunni, som är chef för gatu- och trafikkontoret i Uppsala, säger att man aldrig skulle planera byggen som kan äventyra vattnet.

- Vi har ju tittat på tekniska lösningar som kan säkra vattentillgången för lång tid framöver. Det här är ju en naturresurs som vi inte får tulla på.

VA- och avfallsnämndens kritik mot flera av de stora förslagen i trafikplanen är inte nådig. Byggena riskerar vattenförsörjningen. De tycker att man borde glömma förslagen om en tunnel bakom Carolina Rediviva, ett parkeringsgarage vid Slottskällan och en bro över eller tunnel under Fyrisån. Vid en tunnel skulle man tvingas bygga om huvudledningen för avloppsvatten. Så här sa nämndens ordfröande Gunnar Hadders i Upplandsnytt tidigare.

-  Då måste man bygga ett pumpsystem som pumpar förbi tunneln. Och det är alltid riskabelt med pumpsystem, vi kan få strömavbrott. Även om det finns reserelverk så innebär det alltid en ökad risk för störningar.

Men chefen för Gatu- och trafikkontoret Lennart Kunni tror att de kan finnas tekniska lösningar som garanterar vattnet.

- Det är klart att kostnaden sticker iväg när man ska göra skyddsåtgärder. Men å andra sidan är det en investering för framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".