Gratis entré succé för Skokloster

Satsningen på gratis entré till statliga museer har inneburit ett stort lyft för Skoklosters slott vid Mälaren. Under fjolåret, som var första året med fri entré, ökade Skokloster sitt besöksantal med hela 243 procent.

2005 infördes gratis entré på 19 statliga museer i landet, och det har lett till kraftigt ökande besöksströmmar. Skokloster har ökat besöksantalet med över 240 procent, och är därmed det museum som ligger på tredje plats vad gäller ökningstakt. Bara Sjöhistoriska museet och Livrustkammaren har högre procentuell ökning, och museichefen Carin Bergström tycker att gratisreformen blivit en mycket lyckad reform.
- För oss var det väldigt bra. För att uttrycka det lite raskt så fick vi en kick av fri-entré-reformen, och började tänka om för att Skolkosters slott skulle bli ännu mer välkomnanade än förut, säger hon.

På Skokloster är det bottenvåningen som är gratis, de möblerade salarna på övriga våningar har fortfarande entréavgift, men den har sänkts från 65 till 40 kr. Vilka grupper det är som tillkommit som besökare har ännu inte hunnit analyseras, men Carin Bergström tror att det bl a är barnfamiljer.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".