Landstinget utreder inte sjukfrånvaro

Landstinget i Uppsala län bryter mot lagen genom att ofta underlåta att göra en rehabiliteringsutredning när anställda är sjukskrivna. Det visar en ny rapport från landstingets revisorer.

Enligt lagen är arbetsgivaren skyldig att påbörja en rehabiliteringsutredning när en anställd varit sjukskriven mer än fyra veckor. Men den nya rapporten visar att landstinget i Uppsala län i många fall inte gjort nån rehabiliteringsutredning alls. Av de drygt 200 sjukskrivna som revisorerna intervjuat är det bara i 57 procent av fallen som en utredning alls har satts i gång, och av dem som satts i gång har i sin tur bara runt hälften satts i gång i lagstadgad tid. Och det här har fått revisorerna att reagera:

  - Eftersom det finns en lag som säger att man ska göra rehabiliteringar så ska man ju följa den, säger landstingsrevisorernas ordförande, centerpartisten Inger Kölestam.

Revisorerna menar att det är viktigt att gripa in snabbt vid sjukskrivningar, den som är borta länge eller ofta från jobbet riskerar att slås ut från arbetslivet, och den som slås ut från arbetslivet löper ökad risk för sjuklighet och förtida död.

Landstingets personalchef Maria Englund säger att hon sen tidigare kände till att landstinget inte klarar att leva upp till lagens krav:

- Men det är klart att jag hade ju hoppats att en högre andel skulle följa lagen än vad den här granskningen visar.

Hon säger att landstinget arbetar hårt för att förbättra sig, till exempel genom information till chefer och arbetsledare om vad lagen kräver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".