Höga kostnader för läkemedel i länet

Kostnaderna för läkemedel i Uppsala län ökade näst mest i landet i maj månad. Och nu finns det risk för att kostnaderna överstiger vad man planerat, trots att subventioner tagits bort för läkemedel som Viagra och Xenical.
Varför läkemedelskostnaderna ökat så mycket är oklart. - Vi håller på att titta på det här men än så länge vet vi inte. Det kan handla om en förskjutning från förra månaden och att folk handlar på sig läkemedel inför semestrarna, säger Åsa Åkerman, ekonom på landstinget. Folk hamstrar alltså medicin så att det ska räcka över sommaren, och det är en av förklaringarna till varför Uppsala läns landsting haft den näst största ökningen i landet i maj månad. Men fortfarande ligger kostnaderna för i år sammantaget inom rimliga gränser. I år är också första året som landstingen själva får stå för den kostnad som överstiger de statsbidrag som ska betala läkemedelssubventionerna, och det finns en risk för att det blir dyrare än man tänkt sig när året är slut. Landstinget jobbar nu aktivt med att på flera sätt försöka få ner läkemedelskostnaderna. - Det handlar om information, att ha en ökad dialog mellan patient och läkare så att rätt medicin skrivs ut. Vi uppmanar också till att ge startförpackningar när man ska börja med ett nytt läkemedel så att man inte hämtar ut en stor förpackning som man sedan kanske får kassera. Vissa läkemedel måste dock få kosta. Många nya och dyra mediciner har en bra effekt som gör att patienterna mår bättre, säger Åsa Åkerman, ekonom på landstinget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".