Oppositionen hittar majoritetsspricka

Vänsterpartiet kommer troligen att reservera sig mot en del i den budget som de igår presenterade tillsammans med sina majoritetskollegor i Uppsala. Det är skatten som de tre partierna inte är överens om.

Det här har fått oppositionen att reagera.
- Det är en splittring, och då menar jag att man inte kan ta deras satsningar på allvar när de inte ens kan komma överens om hur intäkterna ska se ut. Det säger folkpartiets kommunalråd Jan-Ove Jerrestål.

De tre partierna socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har nu hållit ihop sitt samarbete i snart fyra år och igår presenterade de en gemensam budget för nästa år.

Men att det är val i höst börjar märkas, och de här partierna går inte till val som en allians utan var för sig, så nu vill de märka ut sig. Miljöpartiet och socialdemokraterna vill sänka skatten med 10 öre 2008, för att börja ge tillbaka höjningen på 50 öre från 2003, och en sån sänkning finns inskriven i den här budgeten.

Men vänsterpartiet är emot, de tycker i stället att skatten behöver höjas igen, med 20 öre. Så när kommunfullmäktige ska fatta beslut om den budget som s, v och mp lägger fram kommer vänsterpartiet troligen att reservera sig om beslutet om skatten.
- Vi har ett val och i det valet måste vi kunna profilera oss, säger vänsterpartiets kommunalråd Ilona Waldau.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".