Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studentkårer förbjuds att protestera

Publicerat torsdag 13 april 2006 kl 17.09

Landets studentkårer ska i framtiden bara få ägna sig åt rena studentfrågor och inte uttala sig i allmänpolitiska frågor och tex demonstrera mot krig. Det är innebörden av ett förslag som nu presenteras i en statlig utredning.

- Studentkåren ska syssla med saker som hör till enskilda studenters faktiska utbildningssituation. Man ska inte uttala sig i politiska frågor som inte har koppling till studenters vardag, säger Ignacio Vita, som är sekreterare i den statliga utredningen.

- Man ska inte heller syssla med fest- och pubverksamhet. Vi går alltså bort från att se på kårerna som fria fackliga organisationer, fortsätter han.

I dag bestämmer landets studentkårer själva hur de vill använda pengarna de får in från den obligatoriska kåravgiften. De kan välja att ordna pubaktiviteter, nollningar, fester. De kan också driva politisk opinion och hålla politiska manifestationer.

Men i den statliga utredning föreslås att kårerna bara ska hålla på med frågor som rör studenternas utbildning och sociala miljö och ingenting annat.

- En studentkårs uppdrag är inte att uttala sig i alla möjliga frågor, säger Ignacio Vita.

- Om nån vill protestera mot USA:s krig i Irak så ska det alltså inte vara möjligt?

- Inte inom ramen för kåren. Däremot finns det ideella föreningar som driver utrikespolitiska frågor, säger han.

Martin Hovferberg är vice ordförande för Uppsala studentkår och han är positiv till den här nya rollen för kåren som föreslås.

- Jag tror ändå att kårens legitimitet stärks när kåren sysslar med frågor som de flesta kan se gynnar deras situation, säger Martin Hovferberg.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".