Sömnigt Librobäck byter skepnad

Uppsala fortsätter att expandera. Nu föreslås tusen nya bostäder, affärer, en skola och pendeltågstation. Det är planerna för industriområdet Librobäck i Uppsala, enligt en ny plan som är ute på remiss.

Anna Hellgren är planarkitekt på stadsbyggnadskontoret i Uppsala och berättar att området är ungefär tre kilometer långt, och tanken är att bostäder och industri ska blandas.

- Karaktären på området skulle kunna bli en blandad stadsdel där har både verskamheter, bostäder, service och parker och naturstråk.

Tusen nya bostäder gör att även flera förskolor och en ny skola planeras i området. På längre sikt även en pendeltågsstation och så förstås fler butiker. Men det kommer inte bli något ytterligare köpcentrum, säger Anna Hellgren.

- Vi vill inte ha ett nytt Boländerna, utan vi vill få vissa delar av handel i området. Översiktsplanen är rätt tydlig med att det inte ska bli ett tredje handelscentra .

Området omfattar, förutom Librobäcks industriområde, också Fyrishov och kvarter i norra Luthagen och intill Svartbäcken.

Först på tur efter de 300 nya lägenheterna på Fyrisvallens gamla koloniområdet står marken vid cementgjuteriet, säger Anna Hellgren. 

Kontakta reporter AnnCharlotte.Carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".