Inte första gången viggenplan flyger nära åskådare

Olyckan på F16 i torsdags, då sex personer skadades av jetstrålen på ett viggenplan, var inte det första tillfället som en pilot i flygvapnet flög nära åskådare.
- Visst har det hänt att piloter gjort någon dumdristig manöver för att visa upp sig för bekanta, men det var vanligare förr i tiden när disciplinen inte var lika hård, säger Christer Ulriksson, informationsansvarig på F16. Det som hände vid niotiden i torsdags var att sex perosner som var på inofficiellt besök på F16 skadades när ett viggenplan strax efter start svängde ut från banan och körde rakt ovanför dem, antagligen inte mer än tio meter över dem. Sex av besökarna fick brännskador, tre har kunnat lämna sjukhuset, tillståndet för den kvinna som fick andra skador när hon kastades iväg av planets tryckvåg är fortfarande allvarligt men mer stabilt. Om skadorna orsakades av att piloten med flit svängde ut över åskådarna så är det alltså inte första gången piloter försöker göra någon sådan här sorts hälsning, enligt Christer Ulriksson - men han menar att sådant här är mycket ovanligt nuförtiden. När det gäller F16:s piloter så är det enda tillfället han kan minnas de senaste åren när en rote förra sommaren flög över en flygplats på 30 meters höjd, samtidigt som det pågick en hundutställning där nere. Efter den för låga flygningen fick två av de inblande löneavdrag som straff. Vad som orsakade olyckan i torsdags håller just nu på att utredas. Haverikommissione är på F16 idag och kommer bland annat att förhöra piloten, gå igenom regelverk och rutiner, titta på planets färdskrivare och om det behövs också göra en teknisk undersöknign av planet. Utredningen kan ta uppemot ett och ett halvt år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".