Inget tyder på tekniskt fel på planet

Det finns ännu inget som tyder på att olyckan på F16 i Uppsala i torsdags, där sex personer skadades, orsakades av ett tekniskt fel. Statens Haverikommission har hittills förhört flera personer på F16, däribland piloten som flög planet.
-Varken föreren eller någon annan här har upplevt att det skulle ha varit något fel på planet, säger Rune Lundin, utredningschef på Statens Haverikommission. Haverikommissionen startade sin utredning efter olyckan där sex besökare på F16 brännskadades av en jetstråle sedan ett plan svängt av från startbanan och flugit rakt över dem. Under gårdagen förhörde kommissionen bland annat piloten som flög planet, flygledarna, divisionschefen, ledaren för flygövningen och en av dem som fanns i besöksgruppen. Vid förhören har Haverikommissionen har inte fått bekräftat att piloten flög som han gjorde för att han ville imponera på någon. Det finns heller inget som tyder på att planet hade ett tekniskt fel, men varför planet kom så här nära åskådarna går inte att säga än, menar Rune Lundin. Utredningen kommer inte att vara klar förrän om minst fyra månader. Innan dess ska bland annat planets svarta låda undersökas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".