Tallen fälldes - trädfällaren friades

80-åriga Margareta Granqvist på Vätö, som stått åtalad för skadegörelse efter att ha sågat ner sin grannes tall, friades i dag av Norrtälje tingsrätt. Tingsrätten menar att det inte kan anses bevisat att hon uppsåtligen begick något brott när hon fällde tallen.

Norrtälje tingsrätt skriver i sin dom att det inte går att bortse från det Margareta Granqvist berättat om att en telemontör skulle ha sagt till henne att hon kunde ta ner tallen om hon tyckte att den orsakade att hon inte kunde komma fram på sin telefonlinje.

Grannen har en annan version om vad telemontören sagt, men tingsrätten konstaterar att ord här står mot ord och att telemontören själv inte kallats att vittna av någon av parterna. Och därför kan det vara så att hon trodde att hon hade lov att fälla tallen. Eftersom skadegörelse är ett uppsåtligt brott ska hon i det här fallet frias, resonerar tingsrätten. Upplandsnytt har inte lyckats nå grannen för att höra om han tänker överklaga domen till Svea hovrätt, och om han tänker driva det separata tvistemålet om skadestånd vidare trots dagens friande dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".