Mediciner kostar allt mer

Mediciner har blivit en allt dyrare affär för Landstinget i Uppsala län. Fler sjuka får nya och specialiserade mediciner utskrivna, vilket har bidragit till ökade kostnader.

Hittills i år har Landstinget fått lägga drygt 10 miljoner kronor mer på läkemedel, jämfört med samma period förra året. Agneta Eklund är chef på Landstingets läkemedelsenhet.

- Under de senaste åren har patenten gått ut för vissa storsäljande läkemedel, mot höga blodfetter och magsår till exempel. Det här året har vi inga stora patentutgångar. Vi har kunnat rida på den vågen i två års tid men det kan vi inte längre.

Sedan januari i år har kostnaderna ökat med 10,6 miljoner. Totalt kostar läkemedlen omkring 700 miljoner per år för landstinget i Uppsala län. Ökningen hittills i år är större än på andra håll i landet - det är bara i Norrland, Värmland, Jönköpings län och Västmanland som kostnaderna för läkemedel ökat ännu mer.

- Uppsala har legat under riket i genomsnitt de senaste två åren. Så vi har väntat att kostnadsökningen skulle komma, men inte så stor ökning som nu, säger Agneta Eklund.

Det är främst de nya specialiserade läkemedlen som gör att landstinget nu måste lägga mer pengar på patienternas mediciner. Läkemedel som ännu inte har några billiga kopior.

- Akademiska sjukhuset har en stor del i kostnadsökningen. Där beror det på att man skriver ut mediciner mot MS, blödarsjuka och infertilitet till exempel. Det här är läkemedel där det inte finns billigare alternativ.

För att kostnaderna inte ska fortsätta i den här takten så måste effekten av dyra läkemedel granskas noggrannare, säger Agneta Eklund.

- Det man kan göra är att utvärdera och följa insatt läkemedelsbehandling och se om den har effekt. Har den inte det ska man avsluta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".