Ord stod mot ord i budgetdebatt

Gnäll och självbelåtenhet - det var de två vanligaste anklagelserna när Uppsalas kommunfullmäktige idag diskuterade förra årets bokslut.

Vänsterpartisten Ilona Waldau och folkpartisten Jan-Ove Jerrestål hörde till dem som inte såg likadant på kommunens resultat.

Det är mindre än fem månader kvar till valet i höst - och partierna blir allt mer intresserade av att peka på varandras brister.

När kommunfullmäktige i Uppsala debatterade bokslutet för 2005 var det många som tog chansen.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet som styr kommunen tillsammans talade gärna om att de, de senaste åren vänt kommunens traditionella minusresultat till plus. 228 miljoner plus förra året, att sjukskrivningarna minskar och att det byggs fler bostäder.

De borgerliga partiernas argument gick främst ut på att situationen i kommunen borde varit bättre och att det som ändå är bra, inte är majoritetspartiernas förtjänst.

Moderate oppositionskommunalrådet Gunner Hedberg menade att majoriteten lever i ett töcken:

- Ett töcken som hindrar klarsyn och verklighetsuppfattning, uppfattningen om vem som gör saker och klarar upp saker verkar oklar.

Varpå Lena Harttwig, (s) kommunalråd svarade;

- Man kan ju fråga sig hur ni skulle ha klarat ekonomin i Uppsala - ni som ville sänka skatten med 54 miljoner. Vilka konsekvenser hade det fått?  

Kontakta reporter: Lisa.Helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".