Läkare riskerar åtal

Den läkare från Uppsala som utfärdat medicinska godkännanden av piloter efter det att han förlorat sin läkarlegitimation, riskerar nu åtal. Åklagarmyndigheten i Uppsala har inlett förundersökning.

Det var i oktober förra året som Uppsalaläkaren förlorade sin legitimation, trots det fortsatte han att behandla patienter. Under minst tre tillfällen genomförde han bl a flygmedicinska utredningar och bedömningar av piloter inom flyget.

Flyget i Sverige är omgärdat av stränga säkerhetsregler och myndigheterna har sett mycket allvarligt på att han bedömt och skrivit ut intyg för piloter, en yrkeskategori med långtgående krav på säkerhet och kvalitet. Socialstyrelsen som granskat ärendet anser att läkarens agerande är så allvarligt att man gjort en åtalsanmälan till åklagaren. Åklagaren har nu inlett förundersökning för att avgöra om man ska väcka åtal.

Att arbeta utan läkarlegitimation är en allvarlig förseelse som kan leda till upp till sex månaders fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".