Nya strider inom kollektivtrafiken

Stridigheterna kring kollektivtrafiken i Uppsala fortsätter. Igår petades styrelsen för Uppsalabuss av kommunfullmäktige.

Den enda som blir kvar i styrelsen är miljöpartisten Niclas Malmberg, som också är trafikkommunalråd. Han säger att orsaken till att de andra petas är att de inte lämnat riktiga prognoser för Uppsalabuss ekonomi.
- Det har dolts kostnader för kommunledningen och vi har konstaterat att det är olämpligt att ha samma personer i Uppsalabuss styrelse som i gatu-och trafiknämnden, säger han.

Det är alltså moderaten Liv Hahne och socialdemokraten Hilde Klasson och två suppleanter som nu petas från Uppsalabuss styrelse, de två kvinnorna är också ordförande och vice ordförande i gatu- och trafiknämnden. Båda reagerade starkt på Niclas Malmbergs motivering.
- Jag har lite svårt att förstå att vi på något sätt skulle utgöra någon slags fara. Jag tycker man borde ha kunnat ta det här lite mer sansat, säger Hilde Klasson.

Det här är inte första gången de senaste åren som kollektivtrafiken varit föremål för strider inför öppen ridå. Den främsta orsaken till konflikterna är mångmiljonunderskotten och den komplicerade organisationen som styr trafiken.

En extern utredning som kommunen beställt för att reda upp problemen föreslog bland annat att det inte ska vara samma personer som sitter i gatu- och trafiknämnden och i Uppsalabuss styrelse. Hilde Klasson och Liv Hahne håller med om det, men att de skulle bort nu, det har väldigt få vetat om. Uppsalabuss vd fick inte veta om det förrän efter att beslutet var fattat av fullmäktige igår.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".