Människorov i tingsrätten

Fyra män har i dag åtalats vid Uppsala tingsrätt för det människorov som inträffade i Uppsala och Stockholm i mars och som polisen varit mycket förtegen om.

Det är först nu då åtalet blivit offentligt som det framgår vad det var som inträffade den 17 och 18 mars. Det handlar om en uppsalabo som blivit hotad och avkrävts på pengar i sin lägenhet i Uppsala under flera timmars tid. Om han inte betalade skulle han skjutas, påstod männen som var beväpnade.

I lägenheten fanns också uppsalabons flickvän och en kamrat till honom, och alla tre kom att hållas fångna i lägenheten. Männen som krävde pengar av uppsalabon uppges i polisutredningen tillhöra den kriminella organisationen Brödraskapet, och skulden ska ha gällt en påstådd obetald skuld som låg elva år tillbaka i tiden. Den var på 50 000 kronor från början men påstods nu ha vuxit till 100 000.

Uppsalabon hade först träffat tre av männen på restaurang Kvarnen i Stockholm för att diskutera skulden. Där ska uppsalabon ha blivit omringad av dom tre männen plus en del andra och tvingad att gå ut till en bil där han blev inknuffad, och sedan gick färden till hans lägenhet i Eriksberg i Uppsala, där han sedan hölls fången.

Senare skulle han flyttas över till en annan lägenhet i Gränby, och det var under den färden med en taxibil som han bestämde sig för att fly. Då taxin passerade en stillastående polisbil inne i Uppsala city kastade sig uppsalabon ur den rullande taxibilen och slog larm till poliserna, som stoppade taxin och historien kunde rullas upp.

Tre män åtalas för människorov och olaga frihetsberövande och den fjärde för försök till utpressning. Den senare fjärde mannen är från Uppsala och dom övriga tre från Stockholmsområdet. Männen är mellan 19 och 22 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".