Anställda informerades om spionen på SLU

På eftermiddagen idag har ett personalmöte hållits för anställda på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala om affären med den ryske gästforskare som satt häktad misstänkt för spioneri. Ledningen för SLU och representanter för säkerhetspolisen informerade och svarade på frågor från de anställda.

Mötet leddes av SLU:s prorektor Torbjörn Fagerström, och med fanns också en representant från Säpo i Stockholm och en från Säpo i Uppsala.

Det åhörarna var mest intresserade av att veta var vilka uppgifter som gästforskaren egentligen lämnat till den ryska ambassaden, men Säpo-männen var återhållsamma med nya uppgifter och framhöll att utredningen är sekretessbelagd och att s.k. yppandeförbud råder för personer som t ex blivit förhörda i utredningen, de har alltså inte tillåtelse att säga det de vet.

Framförallt ville åhörarna veta mer om vilka sorts personuppgifter om anställda på SLU som gästforskaren, mot betalning, överlämnat. Säkerhetspoliserna lät antyda att det i varje fall var mer än sånt som går att utläsa av offentliga register.

Då prorektorn Torbjörn Fagerström talade om gästforskarens handlande använde han formuleringar som illojalt, skamligt och okamratligt, och det framgick att en personalansvarsnämnd satts samman för att avskeda honom om det hade blivit aktuellt att han skulle återkomma till SLU.

Fagerström sade också att något liknande knappast hänt vid ett svenskt universitet förut och att SLU därför ska bjuda in kolleger från andra svenska universitet till ett seminarium i mitten på maj för att berätta om deras erfarenheter.

Efter informationsmötet i dag var en del av åhörarna besvikna över att dom inte fick veta mer.

- Nej, man fick ju inte veta så mycket. Det är mycket som är sekretessbelagt, säger Anna Källgren som är anställd på SLU.

- Är du besviken?

- Ja, det kan man säga.

- Jag tycker att det var intressant. Men det gav inte lika mycket information som jag hade tänkt mig. Men man kan ju bara fantisera om vad det kan handla om, säger Nils Lundeheim, som också jobbar på SLU.

- Det är väldigt frustrerande när man inte får veta hela sanningen, säger Teresa Santos, en annan anställd på SLU.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".