Flyktingfamiljer lockas till Håbo

Ett 40-tal flyktingar ska erbjudas bostäder i Håbo kommun. De flesta är barnfamiljer som i dag bor trångt i mindre lägenheter i södra Järvaområdet i Stockholm.

Få av Håbos 18 500 invånare är invandrare. Kommunen har inte haft något flyktingmottagande på flera år. Nu när man bestämt sig för att ta emot flyktingar vill man ha de flesta, ett fyrtiotal personer, från Stockholms stad. Det är barnfamiljer och personer som vill driva egna företag som ska lockas till Håbo. I ett första steg är det flyktingar i bland annat Rinkeby och Tensta som erbjuds flytt till Håbo. Att välja bort exempelvis Rinkeby är dock ingen självklarhet, säger stadsdelens socialchef Sakir Demirel.

- Den boendesituation många av våra flyktingar befinner sig i här i Rinkeby är oacceptabel på alla vis. Trots det är det ett svårt övervägande för dem att vara borta från sina landsmän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".