Omstridd barnomsorgsform fortsätter

Både Uppsala och Knivsta har de senaste dagarna beslutat att satsa vidare på den omstridda barnomsorgsformen familjenätverk, som innebär att man får betalt av kommunen för att stanna hemma med sitt eget barn om man samtidigt också tar hand om någon annans barn.

Uppsala kommun har hittills tillämpat modellen under en begränsad tidsperiod men beslutade i går att den ska permanentas.
- Egentligen var det på tiden eftersom vi har ett fullmäktigebeslut på det, det säger vice ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, moderaten Cecilia Forss.

Det var de borgerliga i nämnden och miljöpartiet som tillsammans i går beslutade att familjenätverksmodellen nu ska gälla framöver. Den tidsbegränsade perioden är över, och alla de överklaganden som tidigare gjorts från socialdemokraterna har avslagits. Socialdemokratiske nämndordföranden Bengt Sandblad är nu inne på att acceptera beslutet och att inte överklaga också det nya beslutet till länsrätten.
- Jag vet inte om att det lönar sig, på de tidigare överklagandena har vi ju inte fått något svar från länsrätten, säger han.

I veckan har också Knivsta kommun beslutat att genomföra samma modell, den kommer att börja tillämpas under maj månad. Knivsta har i det närmaste kopierat Uppsalas modell för att göra den oåtkomlig för överklaganden, detta efter de tidigare överklaganden som gjorts av Knivstas försök att komma i gång med modellen.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".