Mycket fylla men lite bråk på Valborg

Valborgsfirandet i Uppsala har gått ganska lugnt till i år. Även om många kraftigt berusade har varit ute på stan, så har det inte varit några allvarligare bråk. Bara en person har gripits av polisen för misshandel. Sedan i går förmiddag har 59 personer omhändertagits för fyllleri, av dem var 14 minderåriga.

Socialjourens chef Björn Andersson säger att det totalt har varit färre unga som behövt hjälp i år, men det är fler riktigt unga flickor som varit så bersusade att de inte klarar sig själva

- De här som är riktigt unga fortsätter att öka. Det har varit två stycken 13-åringar och någon 14-åring. Vi har också sett de senaste åren att det är fler flickor än pojkar, så har det varit i år också.

Att fler flickor tas omhand tror Björn Andersson beror på att de  blivit mer synliga nu när fler vuxna är ute. Det är annars ofta så att flickor hjälper varandra när de är fulla,  de upptäcks inte lika lätt som pojkarna av vuxna.

På dagen i går var det som vanligt i Stadsparken och Slottsbacken som många unga höll till. Senare på kvällen samlades många vid kasen i Gamla Uppsala och i Årsta. I Årsta var det mycket mer folk och mer bråk och stök än det brukar vara, säger Björn Andersson. 14 minderåriga har alltså omhändertagits. Av dem är hälften från andra kommuner än Uppsala. Att det ändå inte är fler som behövt hjälp under valborgsfirandet tror Björn Andersson till viss del beror på att det har varit så många vuxna ute under kvällen och natten. Socialjouren har haft stor hjälp av frivilligorganisationer och totalt har mellan 400 och 450 personer varit ute och nattvandrat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".