Inga löften om mer pengar till skola och dagis

Nämnden för barn och ungdom i Uppsala kan inte räkna med att få mer pengar från kommunfullmäktige i höst. Det säger kommunalrådet Lena Hartwig efter att Upplandsnytt berättat att det enligt preliminära uppgifter saknas 35 miljoner kronor till barn- och ungdomsverksamheten nästa år.
-Idag kan vi ju säga att några 35 miljoner finns det ju inte som ligger någonstans oanvända, säger socialdemokratiska kommunalrådet Lena Hartwig. Som vi berättat tidigare så menar ordföranden för beredningen för barn- och ungdomsverksamhet, socialdemokraten Staffan Yngve, bland annat att förskolan får för lite pengar nästa år. När det gäller till exempel småbarnsgrupperna på dagis, som från i höst ska ha max 15 barn, så tror han inte att pengarna räcker till att fortsätta med det också nästa år. Ett annat problem är att det, enligt preliminära uppgifter, saknas runt 14 miljoner till stöd för handikappade barn och eftersom kommunen måste betala för det stödet så kan pengarna i stället komma att dras in på skolan. Om barn- och ungdomsverksamheten kan få mer pengar vill kommunalrådet Lena Hartwig inte säga nu. Kommunstyrelsen ska titta på det här under hösten och beslutet påverkas bland annat av om skatteintäkterna i kommunen ökar eller inte. Men Lena Hartwig utgår ifrån att kommunen ska lyckas få fram pengar till att fortsätta att hålla nere storleken på småbarnsgrupperna i förskolan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".