Attentat planerades mot Livets Ord

Tre män har åtalades under onsdagen för att ha förberett terrordåd, bland annat mot Livets Ord i Uppsala. En av dem försökte också sätta eld på den irakiska vallokalen i Kista i december förra året.

Tillsammans misstänks de tre, en 22-åring från en Stockholmsförort, en 19-åring från Skåne och en 25-åring från Norrland, ha planerat ett spräng- och brandattentat mot Livets Ords lokaler i Uppsala.

Åklagaren Thomas Lindstrand berättar att de tre diskuterade hur de skulle attackera Livets ord. Planerna gick ut på att hälla ut bensin på flera platser kring församlingens lokaler och sedan antända den, eventuellt genom att skjuta en raket mot byggnaden.

Hemma hos 19-åringen i Trelleborg och 22-åringen i Stockholm har polisen hittat mycket våldsfilmer som inte är spelfilm, utan sekvenser där t.ex amerikanska militärfordon och människor sprängs i bitar.

Bevisningen mot de tre männen är framför allt att polisen har kunnat se deras chatkommunikation där de diskuterat hur de ska gå till väga. Att de menat allvar med sina planer framgår också i polisförhören, menar Thomas Lindstrand. 19-åringen har dessutom provskjutit hemmagjorda bomber.

Att Livets ord blivit måltavla för de tre beror enligt Lindstrand på att församlingen uppfattas som israelvänlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".