Hälften av de arbetslösa söker inga jobb

Varannan arbetssökande i Uppsala län har inte sökt ett enda jobb den senaste månaden. Det visar siffror från Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, som Upplandsnytt tagit del av.
12 000 slumpvis utvalda arbetssökande svenskar har tillfrågats i en enkät som arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, gjort. Bland annat ställdes frågan hur många jobb man hade sökt den senaste månaden. Och där svarade varannan arbetssökande: inget jobb alls. 75% av de tillfrågade var arbetslösa eller sysselsatta i något arbetmarknadspolitiskt program, medan resten var föräldralediga, sjukskrivna eller hade nyligen fått ett jobb när de tillfrågades av AMS. Rune Åberg, professor vid sociologi vid Umeå Universitet har forskat i just arbetslöshet under 90-talets andra hälft: - Jag tycker det låter mycket. Bakom den siffran finns en viss andel personer som inte tror att de har någon chans överhuvudtaget. Det finns också sådana som går på A-kassan som kanske inte ens tänkt skaffa ett jobb, så det finns flera orsaker till att man svarar noll i frågan om sökaktivitet. På arbetsförmedlingen i Uppsala så står flera arbetssökanden och tittar bland ansökningshandlingarna. Trots att de själva söker aktivt, så kan de förstå att det är så många som inte söker jobb så ofta. De menar att efter många motgångar, så tappar man till slut gnistan. Länsarbetsdirektören i Uppsala, Björn von Heland säger att det finns tydliga handlingsplaner för var och en av de arbetssökande där det står att de ska söka jobb, och att varannan ändå inte gör det tycker han inte är så konstigt. - Det är inga uppseendeväckande siffror, eftersom det finns en rad förklaringar till att alla inte har sökt jobb den senaste månaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".