Gamla flyttas runt i Uppsala

Gamla människor får allt oftare flytta mellan flera olika boenden i Uppsala kommun, trots att det här kan göra dem mer förvirrade. Det menar äldreombudsmannen som kritiserar hur de gamla tvingas flytta runt.

En som flyttat är Ullas man, som har Alzheimer:

- Han har varit på avlastning på tre ställen, och boende på två permanent, så det är fem olika ställen.

Ulla går före in i lägenheten där det hänger konst från golv till tak. Till för ett halvår sedan delade hon lägenheten med sin man, men han är både fysiskt dålig och har Alzheimer, och till slut blev det för mycket för henne.

- Ja, jag var ju uppkopplad både natt och dag. Det var fem år man inte sov, berättar Ulla.

För att Ulla skulle få vila var maken på avlastningsboende av och till, men det första boendet skulle göras om och det andra passade inte sådana med hans problem, så det blev tre olika. Sen fick har rätt till ett permanent boende. Det tog ett halvår innan de faktiskt fick ett erbjudande om en plats och då var Ulla oerhört sliten så hon sa ja, fast hon egentligen inte ville ha det boendet. När Ulla fick chansen lite senare flyttade hon frivilligt på sin man, som då alltså varit på fem boenden.

Det här är inte ovanligt, och blir vanligare, säger äldreombudsmannen i Uppsala Margareta Åkerlind Skuteli, som inte har något statistik, men kontakt med många äldre och anhöriga:

- För en äldre person är det här med att byta miljö och vårdpersonal oerhört påfrestande, och kan leda till förvirring och att livslusten sjunker.

Äldreombudsmannen menar att det finns flera orsaker till att fler äldre måste flytta mellan boenden. En är att vården är så specialiserad att om man kommer till ett boende för en sak och sen får andra problem, så passar man inte in där. En annan anledning är bristen på vårdplatser och hon efterlyser en förändring.

Kontakta reportern lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista