Håbo kan få flexbuss snart

Redan i augusti i år kan Håbo kommun få sin första flexbusslinje. Det här är ett försök med flexbuss som kommunstyrelsen ska diskutera nu på måndag.

Flexbussen är ett smidigare sätt att ta sig fram med buss i bostadsområdena. Den är oftast mindre och inte helt sällan är den en så kallad näbbmusbuss. Den som nu planeras i Håbo kommun kommer att finnas till för att delvis avlasta den vanliga färdtjänsten med taxi, och delvis för att komplettera linjetrafikens minst trafikerade delar i kommunen.

De områden där flexbussen kan komma att hämta upp färdtjänstberättiga äldre och barn är bland andra: Västerängen, Nydal, Uppåkra, Fagerdal, Mansängen, Ullevi och Graneberg. Den arbetsgrupp som den senaste tiden arbetat fram förslaget som fullmäktige senare ska ta ställning till har bland annat studerat hus flexbussystemet i Uppsala fungerar och det är mycket riktigt också från Upplands Lokaltrafik som Håbo kommer att ta bussarna.

Provkörning kommer att ske under våren och kan komma att införas på försök i augusti och pågår i så fall fram till juni nästa år. Det hela beräknas kosta en miljon kronor, en summa som bekostas till stora delar av minskade kostader för färdtjänst och skolskjutsar.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista