Dom mot åtalade i muthärvan på Arlanda

Sex män dömdes idag av Sollentuna tingsrätt efter den uppmärksammade muthärvan på Arlanda flygplats som uppdagades under bygget av den tredje banan för några år sen.

Ytterligare tre män friades. Nils-Eric Schultz är statsåklagare och den som ledde åtalet.
- Jag känner mig nöjd, domstolen har gjort en noggrann analys, säger han.

Dyra resor till både Island, Österrike och Lappland. Det var vad anställda på Luftfartsverket och SAS fick av de chefer på byggföretaget ABB som fanns stationerade på Arlanda under bygget av den tredje banan i början av det här årtiondet. Sammanlagt var nio män från Uppsalatrakten och Stockholmsområdet åtalade för bestickning och mutbrott.

Tre av de nu dömda är från Uppsala, bland annat en ABB-chef som betraktas vara en ledande person i den här muthärvan. Han har vid flera tillfällen, tillsammans med andra chefer på ABB, mutat nyckelpersoner i bygget genom att bjuda dem på dyra resor. Summa: 63 000 kronor. Han dömdes idag till villkorlig dom och dagsböter.

En annan Uppsalabo som hade en chefsposition på SAS, döms nu för mutbrott till dagsböter för att ha accepterat en av de här resorna som muta. Den resan gick för övrigt till Kiruna och Jukkasjärvi, dit han tog med sig sin fru.

Ytterligare två män stod åtalade, och de dömdes för enbart bedrägeri i samband med den här muthärvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista