Polis gick i in fel lägenhet - gav ingen förklaring eller ursäkt

70-åriga Barbro Lindell i Gottsunda i Uppsala väcktes brutalt mitt i natten för några veckor sen. I hennes sovrum stod två främmande män och lyste på henne med ficklampor. De var poliser, och efter att ha tittat runt i lägenheten gick de utan att lämna någon förklaring.

Polisen hade fått ett larm om en misshandel, utan att veta exakt vilken lägenhet det handlade om. När balkongdörren stod på glänt - valde polisen att gå in för att undersöka om det möjligen var där något hänt.

- När det gick hörde jag att de sa ”nu gick vi in i fel lägenhet”, berättar Barbro Lindell, men ingen ursäkt...

Förklaringen som Barbro Lindell inte fick där mitt i natten var att polisen befarade att någon kunde ligga svårt skadad i en lägenhet.

Christer Nordström är Uppsalapolisens presstalesman:

- Man måste förvissa sig om att det inte ligger någon människa oförmögen att påkalla hjälp. Här går man då in genom en öppnad altandörr, och det är något som polisen har rätt att göra i en så allvarlig situation.

Barbro Lindell har efteråt ringt polisen och velat ha en förklaring till det som hänt - men det fick hon inte. Först efter att Upplandsnytt börjat ställa frågor om händelsen i Barbro Lindells sovrum, har polisen nu besökt henne - och gett henne en chokladask...


Kontakta reportern:
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista