Uppsalapolitiker utsatta för hot

I ett brev som kom till stadshuset i Uppsala i förra veckan har de borgerliga kommunalråden i Uppsala direkt hotats. I brevet stod det bland annat att politikerna skulle passa sig extra noga kring valborgshelgen.

Hoten riktade sig också mot deras bostäder. Kristdemokraternas kommunalråd Ola Leife ändrade efter hotet sin namnskylt på dörren hemma i Luthagen.
- Jag kände mig inte personligt hotad men jag vidtog vissa åtgärder. Jag satte bland annat upp ett annat vanligt namn för att förvilla dem, säger han.

Brevet kom alltså till stadshuset i Uppsala i förra veckan. Det var undertecknat med namnet ”det osynliga partiet”. Enligt Säkerhetspolisen är det ett löst sammansatt nätverk av ungdomar från den autonoma vänstern.

Det osynliga partiet har den senaste tiden uppmärksammats i media, främst efter attackerna mot centerpartiets lokaler runt om i Sverige, som utsatts för skadegörelse av olika slag. I brevet till Uppsalas ledande borgerliga politiker stod det bland annat att de borgerliga kommunalråden i Uppsala med omnejd skulle passa sig extra noga kring valborgshelgen, då nånting skulle hända i deras direkta närhet, som till exempel deras bostäder.

Efter att man upptäckte brevet i Stadshuset lämnades det över direkt till Säkerhetspolisen i Uppsala, och de har det här fallet på sitt bord just nu.

Säkerhetsansvarige Åsa Morén på Uppsala kommun säger till Upplandsnytt att man inte vidtagit några speciella försiktighetsåtgärder i stadshuset i Uppsala, med anledning av det senaste hotet. På Säkerhetspolisen i Uppsala så säger Torbjörn Ekblom att det hela är under utredning och att han inte kan säga så mycket mer om vad de gjort hittills, men han bekräftar att det är ”det osynliga partiet” som skrivit under brevet.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista