Knivsta har störst barngrupper i dagis

Knivsta är den kommun i Uppsala län som har de allra största barngrupperna på dagis. Det framgår av ny statistik från Skolverket.

Knivstas barn- och utbildningschef Peter Svantesson menar att kommunen inte har daghemslokaler som möjliggör små barngrupper:

- Vi har byggt ut barnomsorgen i Knivsta med 50 procent, för att klara det här har vi hyst in oss i lokaler som inte är specialbyggda för barnosorg, säger Peter Svantesson.

Skolverkets statistik över barngruppernas storlek visar att Knivsta under förra året hade 19 barn per grupp i snitt. Som jämförelse kan nämnas Östhammars kommun bara har 15 barn per grupp. Stora barngrupper innebär ofta en påfrestning för barnen och även personalen. Det blir bullrigare och stökigare. Ulla Nordenstam är undervisningsråd på Skolverket:

- Att det är en lämplig nivå på gruppstorleken det är avgörande för kvalitén, säger Ulla Nordenstam.

Knivsta kommun har sen 2003 byggt ut barnomsorgen från 600 barn till över 1000. När det gäller personaltäthet ligger man näst sämt till bland länets kommuner men det är framför allt de stora barngrupperna som är ett problem.

- Det här är någonting att fundera över, när vi bygger ut vidare får vi bygga lokaler som är mer ändamålsenliga. Vi kommer att ta ett kliv varje år, säger Peter Svantesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista