Stor brist på särskilda boenden

Bristen på särskilda boenden för äldre är stor i Uppsala, liksom i många andra kommuner. Nära fyrtio procent av kommunerna har platsbrist, eller kommer att få det om de inte snabbt bygger ut.

Elisabeth Landfeldts pappa Henry i Uppsala fick vänta över 4 månader på att få komma till ett demensboende.
- I tre veckor kan man klara det, men inte under så lång tid.

Det var strax före jul som det blev uppebart att 84-åriga Henry inte klarade av att bo hemma längre, trots hjälp från hemtjänsten. Kommunens biståndshandläggare konstaterade att han hade rätt till en plats på det som kallas särskilt boende. För Henry handlade om ett demensboende. Men i Uppsala är det som på många andra håll i landet brist på platser i särskilda boenden för äldre.

I en månad låg Henry färdigbehandlad på akademiska sjukhuset, sen fick han vänta 3.5 månaders på ett korttidsboende, där man egentligen bara ska behöva bo i högst tre veckor, och så sent som förra veckan innan kommunen hade gett Henry en plats på ett demensboende var dottern Elisabeth förtvivlad över att han inte hade nåt riktigt hem på korttidsboendet.
- Det var bara ett kalt rum.

Redan 1998 betonade regeringen i en handlinsplan att antalet platser i särskilt boende är otillräckligt. Nu visar statistik från Boverket som bygger på kommunernas egna bedömningar att nästan 40 procent av landets kommuner har brist på just särskilda boenden för äldre eller kommer att få om dom inte bygger ut dom närmsta två åren. Det är fler än dom senaste åren. Och i 27 av dom kommunerna är bristen så stor att det kommer att fattas platser till dom äldre även om man bygger ut som planerat. I Uppsala som nu bygger bostäder, så väntar onkring 120 personer på en plats till särskilda boenden. Jonny Husén är socialdemokrat och ordförande i äldrenämnden. Han säger att orsaken till att många får vänta är att kommunen bland annat har avvecklat drygt 300 omoderna och otidsenliga vårdboendelatser.
- Vi har haft otur med de befintliga vårdboenden, som fukt och mögel’samtidigt som fler som väntar på en vårdplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista