Polisflykt från Enköping och Bålsta

Var fjärde polis i Enköping och Bålsta kommer inom kort att lämna sina tjänster. Enligt facket beror polisflykten på ett utbrett missnöje med närpolischefen och den högsta polisledningen.

Gunnar Elrud är polisförbundets ordförande i Uppsala län
- Vi tror att det kan bli nästan upp till hälften av poliserna som slutar.
12 av 48 poliser i Enköping och Håbos närpolisområden har nyligen meddelat att de inte längre kommer att vara kvar efter sommaren. Några slutar för att de bor i Stockholm och att anställningsstoppet där nyligen hävts. Men enligt facket beror flertalet avhopp på ett utbrett missnöje med närpolischefen Mikael Gustafsson och även den högsta polisledningen.
- Många upplever att de inte har någon möjlighet att påverka sin arbetssituation och att det är toppstyrt.
En fråga där personalen känner sig överkörd är beslutet förra året att utryckningspoliser i Bålsta ska utgå från Enköping. Ett beslut som de anställda var mycket kritiska till.
Närpolischefen i Enköping och Håbo, Mikael Gustavsson, vill inte kommentera kritiken mot honom. Tillförordnad länspolismästare Ebba Sverne Arvill bekräftar att flera poliser nu hoppar av i protest mot polisledningen men hon vill inte närmare gå in på frågan förrän en utredning är klar där man intervjuat de polismän som nu väljer att sluta.
Gunnar Elrud på polisförbundet befarar att polisflykten kan få allvarliga följder för polisarbetet.
- Vi tappar väldigt mycket kompetens, ytterst kan det sluta med att vi måste stänga stationen i Bålsta. Då får man åka till Enköping eller Stockholm för att göra sina polisärenden.


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista