Planerat terrorattentat i rätten

På måndagen inleddes rättegången mot de tre unga män som står åtalade för att ha planerat ett terrorattentat mot den kristna rörelsen Livets ord i Uppsala.

De tre unga männen - en 19-åring från Trelleborg, en 22-åring från Stockholm och 25-åring från Kramfors träffades på ett internetforum om terrorism förra året. Nu möttes de igen inför ett stort mediauppbåd i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Åklagaren spelade upp en rad filmer i rätten, bland annat en där 19-åringen syns med koranen och två granater och manar till heligt krig. En videofilm som spreds på internet och som fick säkerhetspolisen, Säpo, att få upp ögonen för de tre.

Enligt åklagaren planerade de tre ett terrorattentat mot Livets ord i Uppsala. Han visade exempel från chattar på internet där de unga männen gjorde upp hur de skulle träffas i Stockholm för att fortsätta planerna.

Åklagaren målade upp en bild av 19-åringen från Trelleborg som gruppens sprängexpert, något som hans advokat Mikael Nilsson anser är en felaktig bild.
- Han uttalar sig om att han kan allt om sprängmedel men det kan han ju inte, säger Mikael Nilsson

25-åringen från Kramfors följde intresserat de bevis som åklagaren presenterade på filmdukarna på väggen. Han erkände att han pratat på internet om ett attentat men hävdar att planerna aldrig skulle genomföras i verkligheten.

- Man har haft resonemang och spekulationer. Det är på den nivån det ligger. Och han har själv sagt att han inte ville ägna sig åt detta i fortsättningen, säger 25- åringens advokat Tomas Nilsson.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista